zaterdag 16 oktober 2010

Tekst analyse (11 okt '10)



Vaasschilderkunst (blz 143,144 en 145)
Afbeelding 4.40 en 4.41 (en als vergelijkingsmateriaal 4.12)
Onderduidelijkheden: 
* Karikaturale wanhoop: Humoristische/overdreven kenmerken van wanhoop uitdrukken. 
* Virtuositeit: Staat voor de extreme technische vaardigheid die iemand kan bezitten bij kunstzinnige uitingen in combinatie met sterke expressie. 
* “... Maar het is duidelijk dat hier naar effecten wordt gestreefd die slechts op veel grotere schaal door muurschilder of schilders op paneel volledig konden worden gerealiseerd. ...“ Door middel van schilderen (roodfiguur) kon je de figuren veel nauwkeuriger weergeven dan door alleen maar te krassen (zwartfiguur). 
* Temperaverven: Tempera: Verfstof, bestaand uit poedervormige pigmenten, aangemaakt met eierdooier en water; het schilderen met tempera werd in Europa vanaf de vroege middeleeuwen tot aan de zestiende eeuw. 
* Stenografie: is een methode om gesproken tekst op te schrijven in hetzelfde tempo waarin ze uitgesproken wordt. --> Visuele stenografie: Het beeld snel weer te geven zoals het ook in het echt voorbij komt.   
* Heroische gebaren: Heldhaftige gebaren/overdadige gebaren.
* Fatalisme: Is de leer die aanneemt dat de mens geen enkele invloed heeft op zijn lot. de naam is afgeleid van het latijnse woord fatum, wat lot betekend.


Interpretatie tekst:
Vaassschilderkunst ging zich langzamerhand concentreren op andere taferelen, niet alleen de mythologische verhalen werden uitgebeeld maar ook steeds meer alledaagse dingen. Zo kunnen we nu goed zien hoe de Grieken leefde en op spiritueel niveau dachten. De makers probeerde ook steeds iets meer diepte en expressie te krijgen in de vazen dmv roodfiguur. Dit deden ze door de stof beter te draperen en de figuren niet allemaal staties van hun zijkant af te beelden waardoor meer dynamiek werd gecreëerd. Maar ondanks dat werd er (nog) niet gebruik gemaakt van overdadige uitdrukking van gevoelens. Ook namen de Grieken namen het leven zoals het was. 


Geholpen of niet? 
Het nazoeken van de woorden die ik niet ken heeft mij heel erg geholpen om de tekst meer te begrijpen. Zonder die woorden dacht ik dat ik de tekst al erg goed begreep maar dat viel toch tegen. Het werd allemaal een stuk duidelijker. Alleen uit een zin ben ik nog niet helemaal uitgekomen. Ook niet door het opzoeken van de overige woorden en het herlezen van de tekst.